Sionskerk, A. van Ostadelaan 78, Veenendaal - Direct contact opnemen met de wijkpredikant of scriba van de Sionskerk.

Gebouw en orgel

Gebouw

Ook de Sionskerk is - net als de meeste Hervormde kerken - ontstaan door de steeds verdergaande groei van de gemeente. Met de bouw van woningen in het Franse Gat kwam er na een aantal jaren een echte kerk. Op 1 juni 1965 werd de Sionskerk in gebruik genomen.

Sir B. Spence had aan het begin van de 60er jaren van de vorige eeuw de beroemde nieuwe kathedraal St. Michael in Brits Coventry gebouwd. Het verhaal gaat rond dat architect A. van Essen zich hierdoor heeft laten beïnvloeden voor de bouw van de Sionskerk. Anderen ontkennen dit. Zie: J.W. Samsom. Geven en ontvangen. Twaalf jaar geschiedenis van ‘wijkgemeente Zuid’ in Veenendaal 1953-1965 (2005, z.p.). De hoogte van de kerk zorgt voor een goede acoustiek. De glas in loodramen geven een bijzonder karakter aan het interieur van de kerk. Sinds mei 2009 heeft de Sionskerk de status van gemeentelijk monument.

De hal en het bijgebouw, De Ark, zijn in 2014 verbouwd voor meer ontmoetingsruimte en faciliteiten. De kelder onder De Ark is tot een sfeervol ruimte ingericht, die vooral voor het jeugdwerk bestemd is.

Orgel

Orgel Sionskerk

De Sionskerk heeft een Verschueren orgel uit 1976, gebouwd met veel oudere onderdelen. De kerk en het orgel zijn geliefd voor koor- en orgelconcerten, mede door de prachtige akoestiek die de kerk rijk is.

De eerste gedachten voor een nieuw orgel voor de Sionskerk ontstonden in de winter van 1974/75. Na de bouw van Vierdag-orgels voor de Vredeskerk (1971), De Hoeksteen (1972) en de Oude Kerk (1974) verdiende de Sionskerk een orgel. Het orgel werd in 1976 gebouwd door de firma Emile Verschueren uit het Belgische Tongeren. Gebruik werd gemaakt van windladen uit 1862, van de St. Roche te Brussel. Ook een belangrijk deel van het pijpwerk is uit dat orgel afkomstig. Het pijpwerk van twee stemmen is afkomstig uit het voormalige orgel van de Franciscanerkerk te Tongeren. In 2003 is het orgel gerestaureerd door de firma B.A.G. Orgelmakers (G. Hoogendoorn) te Enschede.

Hoofdwerk Prestant 8' Bourdon 8' Prestant 4' Roerfluit 4' Octaaf 2' Mixtuur III st. Trompet 8'
Nevenwerk Bourdon 8' Gamba 8' Fluit 4' Nachthoorn 2' Sesquialter II st. Vox humana 8' Tremulant
Pedaal Subbas 16' Gedekt 8' Prestant 4' Fagot 16'
Koppels Man I - II Ped - I Ped - II

Links de speeltafel van het Verschueren-orgel, daarnaast een inkijkje in de pijpenkast van het orgel en rechts een aanzicht vanuit de kerkzaal.

Bewaren

Bewaren

Kerkdienst (terug)luisteren?

Live Archief

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: